følg os på Facebook
Læseguide til Gammel Testamente

Læseguide til Gammel Testamente

Winther-Nielsen, Nicolai
Pris - 199,95 kr
Føj til ønskeseddel

Detaljer

Gammel Testamente udgør mere end tre fjerdedele af Bibelen, men for mange nutidige bibellæsere er det ikke desto mindre den mest ukendte og samtidig den mest udfordrende del.

Målet med denne læseguide er at hjælpe læseren ved at skabe overblik og fremhæve vigtige pointer i de enkelte skrifter. Guiden tilstræber desuden at udpege de større bibelske sammenhænge, så læseren undervejs opnår en fortrolighed med teksterne og en evne til at grave dybere og gøre nye overraskende opdagelser.

Disponeringen af materialet og den koncentrerede information hjælper læseren til hurtigt at kunne orientere sig, når tiden ikke rækker til brug af mere omfattende og dybtgående hjælpemidler.

Uddrag af bogen

Læs et uddrag af bogen her.Udgivet af Kolon.

Yderligere information

Varenummer 6861
Forfatter Winther-Nielsen, Nicolai
Stregkode 9788787737913
Indbinding SOFTCOVER MED FLAP
ISBN 978-87-87737-91-3
Udgivelsesår 2022
Sider 200
Størrelse 17 x 23 cm
Illustreret Nej

Bedømmelser

En guldgrube for bibellæsere
Bedømt af Finn (Indsendt den 26/10/21)
Boganmeldelse i IMpuls nr. 22. Søndag den 7. november 2021.

Af Missionær Finn Najbjerg, Vinderslev v/Kjellerup.

En guldgrube for bibellæsere
En ny bog om Det Gamle Testamente er et værdifuldt supplement til bibelkommentarer

Efter en lang årrække som forsker i Det Gamle Testamente (GT) og underviser af teologistuderende på Dansk Bibel-Institut og Menighedsfakultetet samler forfatteren nu guldkornene i denne bog. Bogen er skrevet ud fra forfatterens passion for at give bibellæsere hjælp til at læse GT, som udgør ca. 78 procent af den samlede bibel.
Tanken er i helikopterperspektiv og samtidig med mikroskopisk dybde at guide læseren ind i forståelsen af GT's budskab. En intro til Mosebøgerne, de historiske skrifter, poesi- og visdomsskrifterne og de profetiske skrifter giver en overordnet forståelse. Systematisk indledes de 39 bøger med hovedpunkterne bogens komposition, kontekst og kernebudskab med nødvendige underpunkter. Derefter er der en kort oversigt over kapitlernes indhold og budskab. På de fleste sider er der en gråtonet spalte yderst til højre med oversigt, supplerende oplysninger og årstal m.m. Læseren får derved adgang til et stort materiale på et frimærkeareal.
Intentionen med bogen er lykkedes fuldt ud. Den er en nøgle til GT, som ikke bør lægges længere væk, end at læseren med en udstrakt hånd kan nå bogen. Det overgår næsten det utrolige, hvad forfatteren formår at give af oversigt og dybde i få korte sætninger uden at miste fodfæstet.

Aha-oplevelse
Trods forfatterens virke blandt teologer er der kun få hebraiske ord, så bogen er umiddelbart tilgængelig for lægfolk samt ikke-øvede GT-læsere. Volder GT bibellæseren besvær, er bogen en god guide og vejviser. Læseren hjælpes til forståelse af de historiske skrifters beretninger om krige, intriger, konger og forholdet mellem lande, så Guds budskab får plads. I profetlitteraturen gøres der rede for den tid og situation, profeterne virkede i, og for andre forhold og billeder, så vi bedre forstår profeternes budskab.
Forfatterens oversigt og mange input kan gøre, at vi bedre forstår dunkle kapitler som f.eks. Tredje Mosebogs mange love og bestemmelser om ofre og kan give en aha-oplevelse.
De enkelte salmers indhold er så kompakte, så der er ikke plads til salmernes nuancer på grund af den begrænsede plads. Her kan den korte form komme til at virke overforenklende. Men det bevarer bogens form, og det nedsætter ikke bogens værdi.
Bogen overflødiggør ikke en bibelkommentar, men giver et værdifuldt supplement. En stor tak til forfatteren for dette mesterværk. Her er en stor guldgrube for den bibellæser, som ønsker hjælp til at fjerne støvet fra denne del af Bibelen. For den flittige læser af GT er værdien ikke mindre.